Noppaperhosen kortit

Kaikkia Noppaperhosen kortteja yhdistää luonnonläheinen ulkoasu ja kotimainen painotyö. Kartonkikorteissa on pyritty kestävyyteen molemminpuolisilla pintalaminoinneilla. Korteille on ominaista helppokäyttöisyys ja suurikokoinen teksti. Avainrenkaat pitävät kortit oikeassa järjestyksessä ja tallessa.

Sivun lopussa on pdf-tiedostona myös maksuttomia Noppaperhosen kortteja. Maksullisia kortteja on myös mahdollista tilata pdf-tiedostoina. Lue tilaus- ja toimitusehdot ennen tilauksen tekemistä.


Arvoituksia-kortit

Kortit 80 €, pdf 20 €

Sisältää yleisimpiä arvoituksia. Muistia aktivoiva ja keskustelua herättävä.

Kolmessa korttinipussa on jokaisessa 14 kysymys- ja 14 vastauskorttia. Kahdessa korttinipussa on vanhoja, perinteisiä arvoituksia, ensimmäisessä korttinipussa leikitellään sanoilla. Kysymykset ja vastaukset ovat peräkkäisillä korteilla.

A5-kokoiset pintalaminoidut, kulmistaan pyöristetyt kartonkikortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla. Avainrengas-kiinnityksen takia kortteja on helppo käyttää ja isokokoinen teksti lisää luettavuutta.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Hullunkurinen kasvivisa -kortit

Kortit 60 €, pdf 20 €

Hullunkurisessa kasvivisassa pyritään tunnistamaan kotimaisia kasveja hauskalla tavalla. Kysymyskorteissa olevasta kahdesta vaihtoehdosta tulee valita oikea ja olemassa oleva kasvi, sillä toisen kasvin nimi on keksimällä keksitty. Tunnistaminen ei ole aina helppoa, sillä erikoisen nimisiä kasveja Suomessa riittää. Hullunkurinen kasvivisa ei ole kuitenkaan pelkkää hulluttelua, sillä oikeasta kasvista kerrotaan myös perustiedot. Visa toimii useamman kerran läpikäytynä myös muistipelinä, jolloin voi harjoittaa muistiaan ja testata, muistaako kaikki kasvit oikein. Visa sisältää myös sanojen hahmottamista, sillä oikeasta kasvista kerrotaan myös monestikin hankalalukuinen tieteellinen nimi. Hullunkurinen kasvivisa sopii sekä lapsille että aikuisille ja se tuo tutuksi erikoisen nimisiä kasveja Suomen luonnosta. Kasvien kuvia voi myös etsiä kirjoista tai netistä.

Molemmissa nipuissa on 14 kysymys- ja 14 vastauskorttia. Kortit ovat A5-kokoisia, kulmistaan pyöristettyjä pintalaminoituja kartonkikortteja, jotka on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kun kartonkikorteissa.


Kalavisa-kortit

Kortit 60 €, pdf 20 €

Kalavisassa testataan yleistietoa suomalaisista kaloista. Tässä visassa ei tarvitse olla minkäänlaista ennakkotietämystä kaloista, sillä vastausvaihtoehtoja on vain kaksi, joista voi valita vaikkapa arvaamalla. Useampaan kertaan läpikäytynä visa toimii myös muistipelinä ja samalla voi oppia lisää suomalaisista kaloista. Kalavisa soveltuu aikuisten lisäksi myös lapsille. Jos jotkut tämän visan kaloista kuulostavat itselle tuntemattomilta, niistä voi etsiä tietoa ja kuvia kirjoista tai netistä.

Kalavisassa on kaksi korttinippua, joissa molemmissa on 14 kysymys- ja 14 vastauskorttia. A5-kokoiset pintalaminoidut ja kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Kasvivisa-kortit

Kortit 60 €, pdf 20 €

Kasvivisassa testataan kotimaisten kasvien tieteellisten nimien tunnistamista. Osa kasvien tieteellisistä nimistä voi kuulostaa hyvinkin veikeiltä ja niistä voi syntyä erilaisia mielikuvia. Anemona nemorosa kuulostaa äkkiseltään aneemiselta ja nimettömältä ruusulta, kun taas Fragaria vesca voi herättää mielikuvan kassillisesta kysymyksiä. Visailijan ei tarvitse kuitenkaan olla kasvitietäjä, sillä vastausvaihtoehtoja on tässä visassa tasan kaksi. Kortit toimivat useita kertoja pelatessa myös muistipelinä. Kasvivisa sopii myös lapsille, sillä vastauksen voi kahdesta vaihtoehdosta aina myös arvata. Visa sisältää myös lukemiseen liittyvää harjoitusta, sillä kasvien latinankielinen nimi on hankalampi luettava kuin suomenkielinen nimi. Lapsille kasvivisa tuo tutuksi erinimisiä kasveja, joiden kuvia voi myös etsiä kirjoista tai netistä.

Sisältää kaksi eri korttinippua, joissa molemmissa on 14 kysymys- sekä 14 vastauskorttia. Kortit ovat A5-kokoisia, kulmistaan pyöristettyjä pintalaminoituja kartonkikortteja, jotka on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Kuva-arvoituksia -kortit

Kortit 75 €, pdf 20 €

Sisältää 5 erilaista kuva-arvoitusta, jotka paljastuvat sivu sivulta vähitellen, kuvien tullessa näkyviin palojen alta. Paljastuvia kuvan osia voi yrittää kuvailla ja arvailla. Kortit testaavat havannointi- ja hahmottamiskykyä. Kun kuva paljastuu, siitä voidaan myös kertoa erilaisia asioita tai muistella siihen liittyviä asioita, mikäli ne liittyvät omaan elämään jollakin tavalla. Kortit soveltuvat sekä lapsille että aikuisille. Kuvan hahmottamista ja kuvan tunnistamista voi testata myös hahmottamisvaikeuksia omaavilla, kuten neurologisilla kuntoutujilla sekä muistisairailla ihmisillä.

Pintalaminoidut, isot A4-kokoiset kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla. Käytön helpottamiseksi jokainen yksittäinen kuvasarja on omassa avainrenkaassaan.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Lintuvisa

Kortit 60 €, pdf 20 €

Lintuvisassa testataan Suomessa esiintyvien lintujen tieteellisten nimien tunnistamista. Mikä lintu on Asio otus tai Pica pica, sitä ei tarvitse suoraan tietää, sillä tässäkin matalan kynnyksen tietovisassa on vain kaksi vastausvaihtoehtoa tarjolla. Lintuvisa toimii myös muistipelinä, kun visaa käy useamman kerran läpi. Lintuvisa testaa muistin ja oppimisen lisäksi myös lukutaitoa ja sanojen hahmottamista, sillä joidenkin lintujen tieteelliset nimet voivat olla hankalalukuisempia kuin suomalaiset nimet. Lintuvisassa mainitaan monia suomalaisia lintuja ja jos linnut kiinnostavat, lintujen kuvia tai tietoa linnuista voi etsiä myös kirjoista tai netistä. Lintuvisa sopii sekä aikuisille että lapsille.

Lintuvisassa on kaksi korttinippua, joissa molemmissa on 14 kysymys- ja 14 vastauskorttia. A5-kokoiset pintalaminoidut ja kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Luontovisa-kortit

Kortit 80 €, pdf 20 €

Luontovisa-kortit toimivat helppona ja opettavaisena tietovisana, jossa voi pärjätä myös arvaamalla. Myös tässä matalan kynnyksen tietovisassa voi valita vastauksen kahdesta vaihtoehdosta. Useampaan kertaan käytettynä kortit toimivat muistipelinä ja lisäävät myös tietoa luonnosta tai voivat jopa herättää kiinnostusta luontoon.

Ensimmäisessä korttinipussa on kysymyksiä kasveista ja eläimistä, toisessa korttinipussa pyritään tunnistamaan erikoisen nimisiä suomalalaisia kasveja ja eläimiä. Luontovisa sopii sekä aikuisille että lapsille. Luontovisassa mainittuja kasveja ja eläimiä voi myös tutkia lisää ja etsiä niiden kuvia kirjoista tai netistä.

Molemmissa korttinipuissa on 22 kysymyskorttia ja 22 vastauskorttia. A5-kokoiset pintalaminoidut, kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiiinsa avainrenkaalla.


Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Maakuntavisa-kortit

Kortit 80 €, pdf 20 €

Maakuntavisassa kysellään Suomen eri maakuntien nimikkokasveja, -lintuja, -kaloja, -eläimiä ja -järviä. Vaikka vastausta ei tietäisikään, tässäkin matalan kynnyksen tietovisassa on vain kaksi vaihtoehtoa, joista valita. Oikean vastauksen lisäksi kysymyskorttia seuraavassa vastauskortissa kerrotaan myös toisen vaihtoehdon tiedot. Kun visaa käy useamman kerran läpi, voi muistin testaamisen ja harjaannuttamisen lisäksi kasvattaa myös omaa tietämystään eri maakunnille nimetyistä asioista. Maakuntavisa sopii aikuisten lisäksi myös lapsille.

Maakuntavisa sisältää kolme eri korttinippua, joissa kaikissa on 14 kysymys- ja 14 vastauskorttia. A5-kokoiset pintalaminoidut, kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Noppaperhosen muistipeli -kortit

Kortit 30 €, pdf 20 €

Noppaperhosen muistipelissä voi testata muistia sekä kuvien hahmottamista kääntämällä esiin kuvapareja kotimaisista kasveista ja eläimistä. Kortit soveltuvat luontoaiheensa puolesta niin lasten kuin aikuistenkin kanssa käytettäviksi. Korttien taustapuoli on vihreä.

Muistipelin mukana saa myös kuvaselitteen, josta voi halutessaan tarkistaa tietyn kasvin tai eläimen nimen, jos sitä ei tunnista. Kortteja voidaan käyttää myös kuntoutumisessa perinteisen muistipelin lisäksi. Korteilla voidaan kartoittaa kuvien hahmottamista, asioiden tunnistamista ja niiden yksityiskohtaista kuvailemista sekä kielellistä kehittymistä lasten lisäksi myös hahmottamisvaikeuksia omaavilla, kuten neurologisilla kuntoutujilla sekä muistisairailla.

Kortit ovat pintalaminoituja, kulmistaan pyöristettyjä kartonkikortteja, joiden koko on 6,5 cm x 9,5 cm. Muistipelikorttipakasta löytyy 20 erilaista luonto- ja eläinaiheista kuvaparia.

Noppaperhosen muistipeli-korteista on kehitetty pdf-versio, jossa kuuden vaihtuvan kortin sarjasta yritetään palauttaa mieleen yhden yksittäisen kortin sijaintia. Kaikki kuvaparikortit käydään tällä tavalla läpi. Jos kysyttävän kortin sijaintia on vaikea palauttaa mieleen pelkästään kuvia silmäilemällä, voi mieleenpainamisen aikana luetella ääneen, mitä kuvat esittävät.


Perhosvisa-kortit

Kortit 60 €, pdf 20 €

Perhosvisassa testataan yleistietoa suomalaisista perhosista. Sitruunaperhonen ja suruvaippa ovat yleisesti tunnettuja perhosia, mutta miten monelle Perhosvisan kansikortissa oleva pienikokoinen lauhahiipijä on tuttu? Tässä matalan kynnyksen tietovisassa vastausvaihtoehtoja on muiden visojen tavoin kaksi kappaletta, joista valita. Aikaisempaa perhostuntemusta ei tarvitse olla, sillä visaa voi käydä muistipelin omaisesti useampaan kertaan läpi. Jos haluaa kasvattaa yleistietämystään perhosista, kuvia ja tietoa niistä voi etsiä myös kirjoista tai netistä. Perhosvisa soveltuu aikuisten lisäksi myös lapsille.

Perhosvisassa on kaksi korttinippua, joissa molemmissa on 14 kysymys- ja 14 vastauskorttia. A5-kokoiset, pintalaminoidut ja kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Sananlaskuja-kortit

Kortit 80 €, pdf 20 €

Sisältää yleisimpiä sananlaskuja. Mukavaa muistin harjoitusta.

Kolmessa korttinipussa on jokaisessa 14 sananlaskua kysymyksineen ja vastauksineen. Kysymykset ja vastaukset ovat peräkkäisillä korteilla. A5-kokoiset, pintalaminoidut, kulmistaan pyöristetyt kartonkikortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla. Kortteja on helppo käsitellä ja isokokoinen teksti lisää luettavuutta.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Sanojen hahmottaminen -kortit

Kortit 80 €, pdf 20 €

Kysymyskorteissa etsitään ryhmään kuulumattomia sanoja. Korttien sisältö keskittyy sanojen hahmottamiseen toisistaan. Sanavaihtoehtoja on neljä, josta yksi ei kuulu joukkoon. Korttiryhmiä on kolme, jokaisessa korttinipussa on 13 erilaista sanatehtävää. Sanatehtävän vastaus on seuraavassa kortissa. Hahmottamisharjoituksen lisäksi kortit voivat herättää myös keskustelua, etenkin silloin, kun erilaiseksi sanaksi löydetään eri vaihtoehto kuin mitä vastauskortti tarjoaa. Mukana on helppoja sanaryhmiä sekä haasteellisia sanaryhmiä. Kortteja voi käyttää myös muistipelinä, kun niitä käy useamman kerran läpi. Osa sanoista voi olla lapsille vaikea tunnistaa, mutta tuntemattomat sanat ovat opittavissa ja muistettavissa.

A5-kokoiset, pintalaminoidut, kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Sienivisa-kortit

Kortit 60 €, pdf 20 €

Sienivisassa kysellään erilaisia kysymyksiä suomalaisista sienistä. Myrkyllinen punakärpässieni sekä hyvänä ruokasienenä tunnettu keltavahvero ovat monille tuttuja sieniä, mutta kuinka monelle on tuttu ukonsieni tai oranssimaljakas? Tässä matalan kynnyksen tietovisassa voi punnita omaa sienitietämystään valitsemalla kahdesta vastausvaihtoehdosta oikean vastauksen joko tiedon tai arvauksen perusteella. Sienivisaa voi käyttää useampaan kertaan läpikäytäessä myös muistipelinä. Sienivisa sopii aikuisten lisäksi myös lapsille. Sienistä voi etsiä kuvia ja lisätietoa kirjoista tai netistä.

Sienivisa sisältää kaksi korttinippua, joissa molemmissa on 14 kysymys- ja 14 vastauskorttia. A5-kokoiset pintalaminoidut, kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Suomi-visa kortit

Kortit 80 €, pdf 20 €

Suomi-visassa hahmotetaan Suomen kartalta mm. paikkakuntia, vesistöjä, tuntureita, saaria ja kansallispuistoja. Tämä tietovisa ei vaadi minkäänlaista Suomi-tietämystä, sillä vastausvaihtoehtoja on tässäkin visassa tasan kaksi kappaletta, joista voi vaikkapa arvata. Kysymyskortissa arvuutellaan karttaan merkittyä kohdetta kahden eri vaihtoehdon välillä ja oikea vastaus on seuraavassa kortissa. Myös toisen vaihtoehdon sijainti kerrotaan. Suomi-visa sopii aikuisten lisäksi myös lapsille. Jos Suomen kartta eri paikkoineen ei ole ihan täysin hallussa, tällä visalla voi harjaannuttaa muistia ja lisätä myös Suomi-tietämystä. (Paikkatiedot: Suomalainen maailmankartasto, Karttakeskus Oy 2017).

Suomi-visa sisältää kolme eri korttinippua, joissa jokaisessa on 14 kysymys- ja 14 vastauskorttia. A5-kokoiset pintalaminoidut, kulmistaan pyöristetyt kortit on kiinnitetty toisiinsa avainrenkaalla.

Pdf-tiedostona korttien ulkoasu on sama kuin kartonkikorteissa.


Tietovisojen pääasialliset tietolähteet: Luontoportti, Suomen luonto -kirjasarja 1-4 Weilin+Göös ja Wikipedia.


Rikkaampi, rakkaampi arki -kirja / Marjukka Kotkajuuri

Noppaperhosen yhteistyökumppani, Ukinkontin Marjukka Kotkajuuri on kirjoittanut kirjan Rikkaampi rakkaampi arki. Kirja on suunnattu hoivakodissa asuvien ikäihmisten hoitajille, mutta myös esimiehet, alan opiskelijat ja muiden hoiva-alojen henkilöstö hyötyvät kirjasta.

Kirjassa käsitellään ikääntyvän asukkaan päivää ja arjen tavallisia tilanteita pohtien, miten rakennetaan asukkaalle hänen näköisensä ja oloisensa mielekäs arki. Kirja antaa paljon ideoita toiminnallisten hetkien suunnitteluun sekä yhteiseen tekemiseen ja olemiseen.

Kirja on A4 -kokoinen, wiresidottu ja sivuja kirjassa on 204. Kirjan hinta on 48 €.

Kirjan tilaukset 040 358 4202 / Marjukka Kotkajuuri tai marjukka.ukinkontti@gmail.com. Lisää tietoa kirjasta löytyy Ukinkontin kotisivuilta. Noppaperhosen tuotevalikoimassa ei ole enää pelejä, mutta vanhuksille suunnattuja, kotimaisia pelejä löytyy Ukinkontin valikoimista www.ukinkontti.fi


Noppaperhosen maksuttomat kortit

Lataa pdf ja tulosta kortit väritulostimella. Leikkaa samalla sivulla olevat kortit yksittäisiksi korteiksi. Pienennä hiukan tulostettujen korttien välissä olevaa valkoista reunaa ja laminoi, niin saat kaikista korteista kestäviä, jolloin niihin voi tarvittaessa kirjoittaa myös pyyhittävällä tussilla. Laminoidut kortit on myös helppo puhdistaa eri käyttäjien välillä. Ethän muokkaa korttien ulkoasua millään tavoin. Korteissa mainitaan useita kasveja ja eläimiä, joista ei ole kuvaa. Omaa luontotietämystään voi halutessaan kasvattaa etsimällä mainittujen kasvien ja eläinten kuvia kirjoista tai netistä.