Noppaperhosen maksuttomat korttitiedostot

Noppaperhosen pdf-muodossa olevat maksuttomat korttitiedostot sisältävät mm. matalan kynnyksen tietovisoja, kuvan ja sanan hahmottamista, muistipelejä, arvoituksia ja sananlaskuja. Kortit soveltuvat monille aloille, esim. vapaaehtoistyöhön, vanhustyöhön, terapiakäyttöön, kerho- ja leiritoimintaan, muistiryhmiin, kouluihin, monenlaiseen yhdistystoimintaan sekä myös koteihin. Kuva-arvoitukset ja molemmat Noppaperhosen muistipelit soveltuvat myös esikouluihin ja päiväkoteihin. Jos korteista tai niiden käytöstä herää kysymyksiä, ota yhteys marja.ruoti@gmail.com.

Kortteja yhdistää maanläheinen, suomalaista luontoa esille tuova ulkoasu ja suurikokoinen teksti. Maksuttomat korttitiedostot on tarkoitettu käyttöä varten, joten jaa tietoa niistä eteenpäin. Kirjastot voivat tulostaa, laminoida ja lainata kortteja, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta tulostaa kortteja itse tai käyttää niitä sähköisesti.

Huomioi kuitenkin tekijänoikeudet, kun käytät korttitiedostoja. Kun käytät ja tulostat kortteja, ethän muokkaa korttien ulkoasua millään tavoin, etkä peitä tai poista tekijän nimeä. Jos julkaiset esimerkiksi kuvia korttitiedostojen käytöstä, mainitse korttien tekijä. Tekijänoikeuksista on lisää tietoa tilaus- ja toimitusehdot -sivulla.


Korttiryhmä 1

Useimmat tämän ryhmän korttitiedostot sisältävät suurempia sivumääriä, joissa yksi kortti on yhdellä sivulla. Voit käyttää kortteja sähköisesti Noppaperhosen tavallista muistipeliä lukuun ottamatta tai voit tulostaa kaksi korttia yhdelle arkille valitsemalla tulostimen asetuksista paperin pystyasennon ja sivuja arkille 2. Voit tulostaa kortit ohuelle tulostuskartongille tai tavalliselle kopiopaperille. Tavalliset kopiopaperiarkit voi laittaa muovitaskuihin ja mappiin tai kortit voi myös leikata yksittäisiksi korteiksi ja laminoida ne. Voit myös rei'ittää laminoidut kortit vasemmasta yläkulmasta ja kiinnittää ne toisiinsa avainrenkaalla tai narulenkillä.

Noppaperhosen muistipelin sekä Noppaperhosen muistipelin kuudella kortilla voi tulostaa suoraan A4-arkille. Tavallisessa Noppaperhosen muistipelissä kortit voi leikata erikseen ja liimata ne esimerkiksi värilliselle kartongille ja ne voi myös laminoida. Värillinen tausta muistipelin korttien takana helpottaa käännettävien korttien hahmottamista pelipöydällä. Tavallinen muistipeli sisältää myös kuvien selitykset. Kuva-arvoituksia -korttien ruutujen takaa paljastuvia kuvia on selkeämpää hahmottaa, kun tiedoston tulostaa normaalisti A4-kokoon.


Tietovisojen pääasialliset tietolähteet: Luontoportti, Suomen luonto -kirjasarja 1-4 Weilin+Göös ja Wikipedia.


Korttiryhmä 2

Tämän ryhmän korttitiedostot sisältävät pienempiä sivumääriä. Tunnista kasveja -kortteja voi käyttää sähköisessä muodossa suoraan, mutta etenkin Yhdistä sanoja -kortit vaativat tulostuksen ja korttien leikkaamisen, jotta niitä voi käyttää. Voit tulostaa kortit ohuelle tulostuskartongille tai tavalliselle tulostuspaperille ja liimata ne kartongille tai laminoida ne, niin saat korteista kestäviä. Tulostetut A4 arkit voi laittaa myös muovitaskuihin ja mappiin. Jos kortit ovat muovitaskussa tai laminoit ne, niiden päälle voi kirjoittaa myös pyyhittävällä tussilla. Kirjain-tietovisan voi tulostaa suoraan A4-kokoon ja kolmatta sivua voi tulostaa tarpeen mukaan useampia kappaleita.


Rikkaampi, rakkaampi arki -kirja / Marjukka Kotkajuuri

Noppaperhosen yhteistyökumppani, Ukinkontin Marjukka Kotkajuuri, on kirjoittanut kirjan Rikkaampi rakkaampi arki. Kirja on suunnattu hoivakodissa asuvien ikäihmisten hoitajille, mutta myös esimiehet, alan opiskelijat ja muiden hoiva-alojen henkilöstö hyötyvät kirjasta.

Kirja on A4-kokoinen, wiresidottu ja sivuja kirjassa on 204. Kirjan hinta on 48 €.

Kirjan tilaukset 040 358 4202 / Marjukka Kotkajuuri tai marjukka.ukinkontti@gmail.com. Lisää tietoa kirjasta löytyy Ukinkontin kotisivuilta. Noppaperhosen tuotevalikoimassa ei ole enää pelejä, mutta vanhuksille suunnattuja, kotimaisia pelejä löytyy Ukinkontin valikoimista www.ukinkontti.fi