Noppaperhosen maksuttomat korttitiedostot

Noppaperhosen pdf-muodossa olevat maksuttomat korttitiedostot sisältävät materiaalia ryhmänohjaukseen eli matalan kynnyksen tietovisoja, kuvan ja sanan hahmottamista, arvoituksia ja sananlaskuja. Kortit soveltuvat myös kotikäyttöön. Kortteja yhdistää maanläheinen, suomalaista luontoa esille tuova ulkoasu ja suurikokoinen teksti. Maksuttomat korttitiedostot on tarkoitettu käyttöä varten, joten jaa tietoa niistä eteenpäin. Kirjastot voivat tulostaa, laminoida ja lainata kortteja, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta tulostaa kortteja itse.

Huomioi kuitenkin tekijänoikeudet, kun käytät tiedostoja. Kun käytät ja tulostat kortteja, ethän muokkaa korttien ulkoasua millään tavoin, etkä peitä tai poista tekijän nimeä, etkä käytä kortteja kaupallisessa tarkoituksessa. Jos julkaiset esimerkiksi kuvia korttitiedostojen käytöstä, mainitse korttien tekijä. Noppaperhosen korttitiedostoissa olevia kuvia ei ole lupaa käyttää normaalin käyttötarkoituksen vastaisesti, omissa projekteissa eikä kaupallisessa käytössä. Muusta käytöstä on aina sovittava tekijän kanssa erikseen.

Korttiryhmä 1

Korttitiedostot sisältävät Noppaperhosen muistipeliä lukuun ottamatta suurempia sivumääriä, joissa yksi kortti on yhdellä sivulla. Voit käyttää kortteja sähköisesti muistipeliä lukuun ottamatta tai voit tulostaa kaksi korttia yhdelle arkille valitsemalla tulostimen asetuksista paperin pystyasennon ja tulostimen lisäasetuksista sivuja arkille 2. Voit tulostaa kortit ohuelle kartongille tai suoraan kopiopaperille ja laminoida kortit. Voit myös rei'ittää kortit vasemmasta yläkulmasta ja kiinniittää ne toisiinsa avainrenkaalla tai narulenkillä käytön helpottamiseksi.

Noppaperhosen muistipelin voit tulostaa suoraan A4-arkille, leikata kortit erikseen ja liimata ne esimerkiksi värilliselle kartongille tai laminoida ne. Värillinen tausta muistipelin korttien takana helpottaa korttien hahmottamista pelipöydällä. Muistipeli sisältää myös kuvien selitykset. Kuva-arvoituksia -korttien ruutujen takaa paljastuvia kuvia on selkeämpää hahmottaa, kun tiedoston tulostaa suoraan A4-kokoon.


Tietovisojen pääasialliset tietolähteet: Luontoportti, Suomen luonto -kirjasarja 1-4 Weilin+Göös ja Wikipedia.


Korttiryhmä 2

Tämän ryhmän korttitiedostot sisältävät pienempiä sivumääriä. Tunnista kasveja -kortteja voi käyttää sähköisessä muodossa suoraan, mutta etenkin Yhdistä sanoja -kortit vaativat tulostuksen ja korttien leikkaamisen, jotta niitä voi käyttää. Voit tulostaa kortit ohuelle tulostuskartongille tai tavalliselle tulostuspaperille ja liimata ne kartongille tai laminoida ne, niin saat korteista kestävämpiä. Laminoituihin kortteihin voi tarvittaessa kirjoittaa myös pyyhittävällä tussilla. Kirjaimet sikin sokin -kortteihin voi myös teipata leveän kirkkaan teipin kirjainviivojen päälle reunasta reunaan, jos kortteja ei halua laminoida, mutta niihin pystyy silti kirjoittamaan pyyhittävällä tussilla. Kirjain-tietovisan voi tulostaa suoraan A4-kokoon ja kolmatta sivua voi tulostaa tarpeen mukaan useampia kappaleita.


Rikkaampi, rakkaampi arki -kirja / Marjukka Kotkajuuri

Noppaperhosen yhteistyökumppani, Ukinkontin Marjukka Kotkajuuri on kirjoittanut kirjan Rikkaampi rakkaampi arki. Kirja on suunnattu hoivakodissa asuvien ikäihmisten hoitajille, mutta myös esimiehet, alan opiskelijat ja muiden hoiva-alojen henkilöstö hyötyvät kirjasta.

Kirja on A4-kokoinen, wiresidottu ja sivuja kirjassa on 204. Kirjan hinta on 48 €.

Kirjan tilaukset 040 358 4202 / Marjukka Kotkajuuri tai marjukka.ukinkontti@gmail.com. Lisää tietoa kirjasta löytyy Ukinkontin kotisivuilta. Noppaperhosen tuotevalikoimassa ei ole enää pelejä, mutta vanhuksille suunnattuja, kotimaisia pelejä löytyy Ukinkontin valikoimista www.ukinkontti.fi