Noppaperhosen korttitiedostot

Noppaperhosen pdf-muodossa olevia kortteja yhdistää maanläheinen, suomalaista luontoa esille tuova ulkoasu ja suurikokoinen teksti.

Kuvista poiketen Noppaperhosen kortteja on saatavissa ainoastaan pdf-muodossa. Mikäli haluat tulostaa tilaamasi pdf-tiedostot itsellesi, tulosta tiedostot paksummalle tulostuspaperille tai ohuelle kartongille ja laminoi tarvittaessa. Voit myös rei'ittää tulostetut kortit yläkulmasta kuvan mukaisesti ja kiinniittää ne toisiinsa avainrenkaalla tai narulenkillä käytön helpottamiseksi. Luethan tilaus- ja toimitusehdot ennen tilauksen tekemistä.

Sivun lopussa on pdf-tiedostona myös maksuttomia Noppaperhosen kortteja.


Arvoituksia

Pdf 20 €

Pdf-muodossa oleva Arvoituksia sisältää yleisimpiä suomalaisia arvoituksia. Muistia aktivoiva ja keskustelua herättävä.

Pdf-korttisarjassa on kolme osiota, jokaisessa osiossa on 14 kysymystä ja 14 vastausta. Kahdessa osiossa on vanhoja, perinteisiä arvoituksia, ensimmäisessä osiossa leikitellään sanoilla. Kysymykset ja vastaukset ovat peräkkäisillä korteilla.


Hullunkurinen kasvivisa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevassa Hullunkurisessa kasvivisassa pyritään tunnistamaan kotimaisia kasveja hauskalla tavalla. Kysymyskorteissa olevasta kahdesta vaihtoehdosta tulee valita oikea ja olemassa oleva kasvi, sillä toisen kasvin nimi on keksimällä keksitty. Tunnistaminen ei ole aina helppoa, sillä erikoisen nimisiä kasveja Suomessa riittää. Hullunkurinen kasvivisa ei ole kuitenkaan pelkkää hulluttelua, sillä oikeasta kasvista kerrotaan myös perustiedot. Visa toimii useamman kerran läpikäytynä myös muistipelinä, jolloin voi harjoittaa muistiaan ja testata, muistaako kaikki kasvit oikein. Visa sisältää myös sanojen hahmottamista, sillä oikeasta kasvista kerrotaan myös monestikin hankalalukuinen tieteellinen nimi. Hullunkurinen kasvivisa sopii sekä lapsille että aikuisille ja se tuo tutuksi erikoisen nimisiä kasveja Suomen luonnosta. Kasvien kuvia voi myös etsiä kirjoista tai netistä.

Molemmissa Kasvivisan osioissa on 14 kysymystä ja 14 vastausta.


Kalavisa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevassa Kalavisassa testataan yleistietoa suomalaisista kaloista. Tässä visassa ei tarvitse olla minkäänlaista ennakkotietämystä kaloista, sillä vastausvaihtoehtoja on vain kaksi, joista voi valita vaikkapa arvaamalla. Useampaan kertaan läpikäytynä visa toimii myös muistipelinä ja samalla voi oppia lisää suomalaisista kaloista. Kalavisa soveltuu aikuisten lisäksi myös lapsille. Jos jotkut tämän visan kaloista kuulostavat itselle tuntemattomilta, niistä voi etsiä tietoa ja kuvia kirjoista tai netistä.

Kalavisassa on kaksi eri osiota, joissa molemmissa on 14 kysymystä ja 14 vastausta.


Kasvivisa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevassa Kasvivisassa testataan kotimaisten kasvien tieteellisten nimien tunnistamista. Osa kasvien tieteellisistä nimistä voi kuulostaa hyvinkin veikeiltä ja niistä voi syntyä erilaisia mielikuvia. Anemona nemorosa kuulostaa äkkiseltään aneemiselta ja nimettömältä ruusulta, kun taas Fragaria vesca voi herättää mielikuvan kassillisesta kysymyksiä. Visailijan ei tarvitse kuitenkaan olla kasvitietäjä, sillä vastausvaihtoehtoja on tässä visassa tasan kaksi. Kasvivisa toimii useita kertoja käytettäessä myös muistipelinä. Kasvivisa sopii myös lapsille, sillä vastauksen voi kahdesta vaihtoehdosta aina myös arvata. Visa sisältää myös lukemiseen liittyvää harjoitusta, sillä kasvien latinankielinen nimi on hankalampi luettava kuin suomenkielinen nimi. Lapsille kasvivisa tuo tutuksi erinimisiä kasveja, joiden kuvia voi myös etsiä kirjoista tai netistä.

Sisältää kaksi eri osiota, joissa molemmissa on 14 kysymystä sekä 14 vastausta.


Kuva-arvoituksia

Pdf 20 €

Pdf-muodossa oleva Kuva-arvoituksia sisältää 5 erilaista kuva-arvoitusta, jotka paljastuvat sivu sivulta vähitellen, kuvien tullessa näkyviin palojen alta. Paljastuvia kuvan osia voi yrittää kuvailla ja arvailla. Kortit testaavat havannointi- ja hahmottamiskykyä. Kun kuva paljastuu, siitä voidaan myös kertoa erilaisia asioita tai muistella siihen liittyviä asioita, mikäli ne liittyvät omaan elämään jollakin tavalla. Kuva-arvoituksia sopii sekä lapsille että aikuisille.


Lintuvisa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevassa Lintuvisassa testataan Suomessa esiintyvien lintujen tieteellisten nimien tunnistamista. Mikä lintu on Asio otus tai Pica pica, sitä ei tarvitse suoraan tietää, sillä tässäkin matalan kynnyksen tietovisassa on vain kaksi vastausvaihtoehtoa tarjolla. Lintuvisa toimii myös muistipelinä, kun visaa käy useamman kerran läpi. Lintuvisa testaa muistin ja oppimisen lisäksi myös lukutaitoa ja sanojen hahmottamista, sillä joidenkin lintujen tieteelliset nimet voivat olla hankalalukuisempia kuin suomalaiset nimet. Lintuvisassa mainitaan monia suomalaisia lintuja ja jos linnut kiinnostavat, lintujen kuvia tai tietoa linnuista voi etsiä myös kirjoista tai netistä. Lintuvisa sopii sekä aikuisille että lapsille.

Lintuvisassa on kaksi eri osiota, joissa molemmissa on 14 kysymystä ja 14 vastausta.


Luontovisa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa oleva Luontovisa toimii helppona ja opettavaisena tietovisana, jossa voi pärjätä myös arvaamalla. Myös tässä matalan kynnyksen tietovisassa voi valita vastauksen kahdesta vaihtoehdosta. Useampaan kertaan käytettynä visa toimii myös muistipelinä, lisää tietoa luonnosta tai voi jopa herättää kiinnostusta luontoon.

Ensimmäisessä osiossa on kysymyksiä kasveista ja eläimistä, toisessa osiossa pyritään tunnistamaan erikoisen nimisiä suomalalaisia kasveja ja eläimiä. Luontovisa sopii sekä aikuisille että lapsille. Luontovisassa mainittuja kasveja ja eläimiä voi myös tutkia lisää ja etsiä niiden kuvia kirjoista tai netistä.

Molemmissa osioissa on 22 kysymystä ja 22 vastausta.Maakuntavisa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevassa Maakuntavisassa kysellään Suomen eri maakuntien nimikkokasveja, -lintuja, -kaloja, -eläimiä ja -järviä. Vaikka vastausta ei tietäisikään, tässäkin matalan kynnyksen tietovisassa on vain kaksi vaihtoehtoa, joista valita. Oikean vastauksen lisäksi kysymyskorttia seuraavassa vastauskortissa kerrotaan myös toisen vaihtoehdon tiedot. Kun visaa käy useamman kerran läpi, voi muistin testaamisen ja harjaannuttamisen lisäksi kasvattaa myös omaa tietämystään eri maakunnille nimetyistä asioista. Maakuntavisa sopii aikuisten lisäksi myös lapsille.

Maakuntavisa sisältää kolme eri osiota, joissa kaikissa on 14 kysymystä ja 14 vastausta.


Perhosvisa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevassa Perhosvisassa testataan yleistietoa suomalaisista perhosista. Visa ei sisällä perhosten kuvia. Sitruunaperhonen ja suruvaippa ovat yleisesti tunnettuja perhosia, mutta miten monelle Perhosvisan kansikortissa oleva pienikokoinen lauhahiipijä on tuttu? Tässä matalan kynnyksen tietovisassa vastausvaihtoehtoja on muiden visojen tavoin kaksi kappaletta, joista valita. Aikaisempaa perhostuntemusta ei tarvitse olla, sillä visaa voi käydä muistipelin omaisesti useampaan kertaan läpi. Jos haluaa kasvattaa yleistietämystään perhosista, kuvia ja tietoa niistä voi etsiä myös kirjoista tai netistä. Perhosvisa soveltuu aikuisten lisäksi myös lapsille.

Perhosvisassa on kaksi osiota, joissa molemmissa on 14 kysymystä ja 14 vastausta.


Sananlaskuja

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevat Sananlaskuja-kortit sisältävät yleisimpiä sananlaskuja. Sananlaskujen läpikäyminen on myös mukavaa muistin harjoitusta. Sananlaskuissa on kolme eri osiota ja jokaisesssa osiossa on 14 kysymystä ja 14 vastausta. Kysymykset ja vastaukset ovat peräkkäisillä korteilla.


Sanojen hahmottaminen

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevissa Sanojen hahmottaminen -korteissa etsitään ryhmään kuulumattomia sanoja. Korttien sisältö keskittyy sanojen hahmottamiseen toisistaan. Sanavaihtoehtoja on neljä, josta yksi ei kuulu joukkoon. Eri osioita on kolme, jokaisessa on 13 erilaista sanatehtävää ja 13 vastausta.

Hahmottamisharjoituksen lisäksi sanat voivat herättää myös keskustelua, etenkin silloin, kun erilaiseksi sanaksi löydetään eri vaihtoehto kuin mitä vastaus tarjoaa. Mukana on helppoja sanaryhmiä sekä haasteellisia sanaryhmiä. Kortteja voi käyttää myös muistipelinä, kun niitä käy useamman kerran läpi. Osa sanoista voi olla lapsille vaikea tunnistaa, mutta tuntemattomat sanat ovat opittavissa ja muistettavissa.


Sienivisa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevassa Sienivisassa kysellään erilaisia kysymyksiä suomalaisista sienistä. Myrkyllinen punakärpässieni sekä hyvänä ruokasienenä tunnettu keltavahvero ovat monille tuttuja sieniä, mutta kuinka monelle on tuttu ukonsieni tai oranssimaljakas? Tässä matalan kynnyksen tietovisassa voi punnita omaa sienitietämystään valitsemalla kahdesta vastausvaihtoehdosta oikean vastauksen joko tiedon tai arvauksen perusteella. Sienivisaa voi käyttää useampaan kertaan läpikäytäessä myös muistipelinä. Sienivisa sopii aikuisten lisäksi myös lapsille. Sienistä voi etsiä kuvia ja lisätietoa kirjoista tai netistä.

Sienivisa sisältää kaksi eri osiota, joissa molemmissa on 14 kysymystä ja 14 vastausta.


Suomi-visa

Pdf 20 €

Pdf-muodossa olevassa Suomi-visassa hahmotetaan Suomen kartalta mm. paikkakuntia, vesistöjä, tuntureita, saaria ja kansallispuistoja. Yksittäisessä kortissa on aina karttakuva ja teksti. Tämä tietovisa ei vaadi minkäänlaista Suomi-tietämystä, sillä vastausvaihtoehtoja on tässäkin visassa tasan kaksi kappaletta, joista voi vaikkapa arvata. Kysymyskortissa arvuutellaan karttaan merkittyä kohdetta kahden eri vaihtoehdon välillä ja oikea vastaus on seuraavassa kortissa. Myös toisen vaihtoehdon sijainti kerrotaan. Suomi-visa sopii aikuisten lisäksi myös lapsille. Jos Suomen kartta eri paikkoineen ei ole ihan täysin hallussa, tällä visalla voi harjaannuttaa muistia ja lisätä myös Suomi-tietämystä. (Paikkatiedot: Suomalainen maailmankartasto, Karttakeskus Oy 2017).

Suomi-visa sisältää kolme eri osiota, joissa jokaisessa on 14 kysymystä ja 14 vastausta.


Tietovisojen pääasialliset tietolähteet: Luontoportti, Suomen luonto -kirjasarja 1-4 Weilin+Göös ja Wikipedia.


Rikkaampi, rakkaampi arki -kirja / Marjukka Kotkajuuri

Noppaperhosen yhteistyökumppani, Ukinkontin Marjukka Kotkajuuri on kirjoittanut kirjan Rikkaampi rakkaampi arki. Kirja on suunnattu hoivakodissa asuvien ikäihmisten hoitajille, mutta myös esimiehet, alan opiskelijat ja muiden hoiva-alojen henkilöstö hyötyvät kirjasta.

Kirjassa käsitellään ikääntyvän asukkaan päivää ja arjen tavallisia tilanteita pohtien, miten rakennetaan asukkaalle hänen näköisensä ja oloisensa mielekäs arki. Kirja antaa paljon ideoita toiminnallisten hetkien suunnitteluun sekä yhteiseen tekemiseen ja olemiseen.

Kirja on A4 -kokoinen, wiresidottu ja sivuja kirjassa on 204. Kirjan hinta on 48 €.

Kirjan tilaukset 040 358 4202 / Marjukka Kotkajuuri tai marjukka.ukinkontti@gmail.com. Lisää tietoa kirjasta löytyy Ukinkontin kotisivuilta. Noppaperhosen tuotevalikoimassa ei ole enää pelejä, mutta vanhuksille suunnattuja, kotimaisia pelejä löytyy Ukinkontin valikoimista www.ukinkontti.fi


Noppaperhosen maksuttomat kortit

Lataa pdf ja tulosta kortit väritulostimella. Osaa korteista voi käyttää sähköisessä muodossa suoraan. Tulostaessasi kortit, leikkaa samalla sivulla olevat kortit yksittäisiksi korteiksi. Pienennä hiukan tulostettujen korttien välissä olevaa valkoista reunaa ja laminoi, niin saat kaikista korteista kestäviä, jolloin niihin voi tarvittaessa korteista riippuen kirjoittaa myös pyyhittävällä tussilla. Laminoidut kortit on myös helppo puhdistaa eri käyttäjien välillä. Ethän muokkaa korttien ulkoasua millään tavoin.